Presentation

HasseMans Kennel.
Innehavare: Lisa Persson och Hasse Lundgren
Adress: Lövsta Gård, 640 24 Sköldinge. Tel: 0157-500 06, 0709-57 46 61
Sköldinge ligger nära Flen c:a 12 mil sydväst om Stockholm.
 

HasseMans Kennel och Hundcenter registrerades som firma i augusti 1991 och exakt ett år senare föddes vår första schäferkull. Anledningen till att vi startade avel med inriktning mot tjänstehundar var att vi efter många år som aktiva tävlande, samt väktare med hund i tjänst ansåg att det behövdes en rejälare hund för verkligheten än den traditionella SBK-skyddshunden

 

Lisa Persson   Hans Lundgren
     
Lisa Persson född i Stockholm.
Väktare och hundförare sedan 1980.
Jobbat vid flera bevakningsföretag bl.a. ABAB, Svenska Vakt, Bevakningstjänst, Skånska Vakt, Svensk Säkerhetsservice, Securitas och HMS Bevakning.
Fr.o.m. okt. 2005 behovsanställd vid Securitas i Nyköping.

Utbildningar och uppdrag i Bevakningsbranschen:
Väktare, Hundförare, Skyddsvakt, Värdetransport, Ordningsvakt, Bitr.vaktchef.

SBK-meriter med hund:
Tävlat elitklass skydds och rapport.

Högsta meriter:
SM 2:a och Nordisk mästare i rapport.

Minnesvärd merit:
Individuell totalsegrare vid lag-SM (Utmaningen).

Utbildningar i SBK:
Funktionär vid mentalprov.

Utbildningar övrigt:
Yrkesdressör
 

Karaktär (skissat av Hasse):
Lisa är född i stjärntecknet Oxen och bär prägeln av robust och jordnära tänkande utan andliga utsvävningar. Hon har enorm arbetskapacitet och stor målmedvetenhet. Under alla år som hundförare och uppfödare har hon aldrig sviktat i sin uppfattning över vad som är en bra schäfer. Hennes unika förmåga att ta sig an vilken uppkäftig hel eller halvtokig hund som helst är få förunnat. Styrkan ligger i att hon är rak och ärlig i sin kommunikation med hundar. Hundpsykologer med djuplodande analyser gör sig icke besvär. För henne är hundar enkla varelser med knappar för plus och minus. Honnörsordet i aveln är feeling och hon har inte mycket till övers för högskolestuderade akademiker, forskare eller genetikers resonemang. Trots experters avrådan har Lisa använt flera hundar i aveln som varit utsorterade och hotade med avlivning. Med facit i hand hade flera storheter inte blivit tongivande föredömen om inte Lisa haft förstånd att använda dem.


 
  Hasse Lundgren född i Motala.
Väktare och Hundförare sedan 1980.
Jobbat i flera bevakningsföretag bl.a. Securitas (i fem olika omgångar), Botkyrka Bevakning, Bevakningstjänst i Blekinge, Skånska Vakt, Söderköpings Hundbevakning, HMS Bevakning. Fr.o.m. oktober 2005 behovsanställd vid Securitas i Nyköping.

Utbildningar och uppdrag i Bevakningsbranschen:
Väktare, Hundförare, Utryckningsväktare, Ordningsvakt, Värdetransport, Hundansvarig, Larm-låstekniker, Arbetsledare, Utb.ansvarig, Adm.chef, Avdelningschef, Bev.föreståndare.

Övrig hundutbildning:
Yrkesdressör Skyddshund, FM-hund, Ledarhund, Spec.sökh, RPS-förordnad lärare.

Bruksmeriter:
Tävlat i alla bruksgrupper med flera hundar. Deltagit vid 10 SM, 4 Nordiska

Innehar:
6 Brukschampionat,
c:a 60 cert,
12 cacit,
2 tjh-cert

Meriter:
SM 3:a Skydds,
SM 2:a Rapport,
NM 2:a Sök,
NM 1:a Rapport,
NM-5:a spår.

Milstolpar:
Sveriges första som blev SBCH i alla bruksgrupper med samma hund
Sveriges enda som varit kvalificerad i SM i alla bruksgrupper samma år med samma hund.
Sveriges enda som blivit uttagen till NM i alla bruksgrenar samma år med samma hund.

Minnesvärd merit:
Deltagit i vinnande lag 3 ggr i 3 olika discipliner vid lag-SM (Utmaningen)

Utbildningar i SBK:
Instruktör,
Lärare,
Distrikslärare,
Bevakningsinstruktör,
Skyddsinstruktör,
Skyddsfigurant,
Mentaltestledare,
MH-beskrivare,
1:a klass A-domare.

Karaktär (skissat av Fredrik).
Då nu Hasse skissat på Lisas karaktär, fick jag på min lott att skissa på Hasses. Det är inte bara svårt, utan hel enkelt omöjligt att på ett fåtal rader beskriva denna personlighet på ett komplett sätt.
I tävlingssammanhang har bedömningar och regelverk förändrats under årens lopp. Likaså har mentaltester ändrats. Oftast (fel, alltid) har de sänkts en nivå, till enklare sätt för genomförande. Länge har jag beskyllt samhällets synsätt på att hundar blir substitut för barn, som orsaken. Så är inte fallet, utan det beror helt enkelt på bristande hundkunskap och många gånger ett allt för djupt analyserande. Hasse är en av de få, som fortfarande besitter kunskaper om dressyr på ett sådant sätt, som skulle få de flesta av dagens höjdare att stå fullständigt oförstående. Gårdagens bedömningssystem, gör Hasses prestationer med hund, än mer beaktningsvärda.
Hasse har en fantastisk beslutsamhet mot sitt mål och få av dagens hundar skulle våga trotsa denna. De underkastar sig i välvilja denne auktoritet, helt utan handgemäng. För att förstå detta, måste man se det! I kombination med detta och Hasses breda kunskap om inlärning, kan denna personlighet få de mest besvärliga djur att ändras till attraktiva tjänstehundar.
En annan stor tillgång är Hasses förmåga att tyda personligheten bakom en hund eller en människa. Genom att en kort stund studera en hund, eller lyssna på en person, kan Hasse direkt tala om hur denne kommer att känna och handla, inför en viss aktivitet eller retning. Redan på en valp, kan Hasse beskriva hunden som vuxen. Dels om den växer upp i en hundgård, men också i präglad i olika förarkombinationer (eller brist på..). Därför kommer Hasses råd om val av valp, betyda mycket mer för de nästkommande 12-13 åren, än vad vi antagligen någonsin kan förstå.
 

Anläggningen

Utöver bostadshus med förläggning för kursdeltagare, utbildningslokaler och kontor, finns en f.d. magasinsbyggnad som är ombyggt till hundstall. Här kommer bilder på detta och på några av hundarna som f.n. finns här.

Inne finns 7 stallplatser för vuxna hundar, samt 3 valpstallplatser för tikar med växande valpar. Stallen är fördelade på 4 rum. Ett blått, ett rosa, ett gult och ett grönt. Det gröna är också veterinärbesiktningsrum med utrustning för hundvård. Utöver detta finns ett separat "BB-rum" som är helt vitt. Här föds valparna. Detta rum är inrett för övernattning och har dessutom TV-övervakning. Samtliga rum har gjutna golv med golvvärme och klinkers, samt kakel på väggarna. Allt för bästa hygien. Utomhus är det 9 hundgårdar mot norr, 3 mot söder och 4 mot väster. De tre mot söder kommer från var sitt av de färgglada rummen och är avpassat för valpkullar från 3 veckor fram till leverans.

Bilderna är inte helt aktuella, men får duga. Nya s.k. "hyttor" med bäddar för 6 besökande och med parkeringsplats bredvid är färdig. Hundstallarna och hundgårdarna mot norr är restaurerade. En stor rastgård samt två nya sommargårdar med hundkojor är byggda.